Koktajl z botwinki i grejpfruta: owocowo-warzywny eliksir zdrowia
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Koktajl z botwinki i grejpfruta - czy to dobry pomysł? Koktajle owocowe znają i pili chyba wszyscy. Są też miłośnicy koktajli z warzyw - tym bardziej że są one bardzo smaczne. A co gdyby połączyć owoce i warzywa i zrobić z nich koktajl? Taki duet to prawdziwa bomba witaminowa, idealna na podwieczorek czy drugie śniadanie.
Przygotowanie koktajli warzywnych jest bardzo proste, a możliwość łączenia poszczególnych składników wprost nieograniczona. Pamiętajmy tylko, aby koktajli nie dosładzać cukrem, najwyżej dodać łyżeczkę miodu. Nie używajmy także owoców z puszki w słodkim syropie - lepiej skorzystajmy z owoców świeżych lub równie wartościowych mrożonek.
Więcej przepisów na pyszne i zdrowe koktajle owocowo-warzywne:
Koktajl truskawkowo-marchwiowo-bananowy
Koktajl detoksykujący: idealny na przejedzenie
Koktajl z botwinki i grejpfruta
Energetyczny napój z buraków, arbuzów i bananów
Koktajl ze szpinaku i banana z ostropestem
Koktajl cytrynowo-imbirowy z marchewką i jabłkiem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Botwinkę umyć, posiekać. Jabłko i ogórek obrać.
- Grejpfruta obrać ze skórki i z błonek otaczających cząstki - to one nadają owocowi gorzkawy smak. Jeśli jednak nam to nie przeszkadza, możemy pokroić obranego grejpfruta w półplasterki.
- Wszystkie produkty zblendować. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodać wodę mineralną.