Naleśniki na maślance - przepis na puszyste naleśniki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Naleśniki przygotowane z ciasta z dodatkiem maślanki są elastyczne, lekko wilgotne, a jednocześnie puszyste. Świetnie smakują z wytrawnym nadzieniem - na przykład szpinakowo-serowym, ale ze zwykłym dżemem również kuszą.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do wysokiego naczynia wlać mleko i maślankę, wsypać mąkę sól i cukier. Zmiksować na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Pod koniec miksowania dodać olej.
- Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej małą ilością tłuszczu.