Naleśniki gryczane z ubitym białkiem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Naleśniki gryczane (bezglutenowe) możesz przyrządzić na słodko i na słono. Do ciasta na słodko dodaj łyżeczkę ksylitolu lub 5 kropel stewii fluid, a w wersji wytrawnej ulubione przyprawy lub zioła i szczyptę soli. Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las).
SKŁADNIKI
- 170 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 400 ml wody (część wody możesz zastąpić mlekiem, także roślinnym)
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju ryżowego + olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka rozmieszaj w misce trzepaczką lub mikserem, dodaj wodę (lub mleko i wodę), olej oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw ciasto na kwadrans, żeby nieco zgęstniało.
- Następnie dodaj białka ubite na sztywną pianę i delikatnie połącz je z ciastem za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej trzepaczki.
- Patelnię do naleśników posmaruj odrobiną tłuszczu (za pomocą pędzelka lub papierowego ręczniczka), rozgrzej i smaż naleśniki z obu stron.
- Przed nabraniem każdej kolejnej porcji dokładnie wymieszaj ciasto. Jeśli chcesz, by naleśniki były miękkie i elastyczne, nie rumień ich zbyt mocno, powinny zostać blade.
- Usmażone naleśniki układaj na dużym talerzu i trzymaj w ciepłym miejscu, pod przykrywką, aż usmażysz wszystkie.