Naleśniki gryczane z ubitym białkiem

2021-03-29
Marta Szloser
Naleśniki gryczane z ubitym białkiem
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki gryczane są bezglutenowe i mają niski indeks glikemiczny 
łatwy
30 min
4

Naleśniki gryczane (bezglutenowe) możesz przyrządzić na słodko i na słono. Do ciasta na słodko dodaj łyżeczkę ksylitolu lub 5 kropel stewii fluid, a w wersji wytrawnej ulubione przyprawy lub zioła i szczyptę soli. Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las).

SKŁADNIKI

  • 170 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 400 ml wody (część wody możesz zastąpić mlekiem, także roślinnym)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju ryżowego + olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka rozmieszaj w misce trzepaczką lub mikserem, dodaj wodę (lub mleko i wodę), olej oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw ciasto na kwadrans, żeby nieco zgęstniało.
  • Następnie dodaj białka ubite na sztywną pianę i delikatnie połącz je z ciastem za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej trzepaczki.
  • Patelnię do naleśników posmaruj odrobiną tłuszczu (za pomocą pędzelka lub papierowego ręczniczka), rozgrzej i smaż naleśniki z obu stron.
  • Przed nabraniem każdej kolejnej porcji dokładnie wymieszaj ciasto. Jeśli chcesz, by naleśniki były miękkie i elastyczne, nie rumień ich zbyt mocno, powinny zostać blade.
  • Usmażone naleśniki układaj na dużym talerzu i trzymaj w ciepłym miejscu, pod przykrywką, aż usmażysz wszystkie.
Marta Szloser