Marokańskie naleśniki z dziurkami - przepis na baghrir

Marokańskie naleśniki z dziurkami - przepis na baghrir

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marokańskie naleśniki z dziurkami, są miękkie i delikatne. Polane miodem z masłem nasiąkają nimi dzięki dziurkom.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marokańskie naleśniki z dziurkami, czyli baghrir, zwane są też naleśnikami tysiąca (lub miliona) dziurek. Otworki w naleśnikach powstają dzięki dodaniu do ciasta drożdży, które rosnąc tworzą bąbelki pękające na patelni. Dzięki dziurkom naleśniki nasiąkają tym, czym zostały polane - przeważnie jest to miód z masłem - i stają się jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze.

Składniki

  • 500 g semoliny (czyli mąki z pszenicy durum, używanej do przygotowania makaronów)

  • 180 g mąki pszennej

  • 15 g świeżych drożdży

  • szczypta cukru

  • letnia woda

  • sól

  • masło klarowane

  • miód

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże z cukrem i łyżką mąki rozrobić w odrobinie letniej wody. Odstawić, aż zaczną pracować.

  • Mąkę i semolinę wymieszać i przesiać. Dodać drożdże, sól i stopniowo wodę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany.

  • Na małej patelni rozpuścić masło klarowane i wylewać ciasto, pokrywając nim całą patelnię. Naleśniki powinny być dość grube.

  • Smażyć je tylko z jednej strony. Z wierzchu ciasto nie powinno się kleić.

  • Po zdjęciu z patelni pozwolić naleśnikom chwilę odparować - na bawełnianej ściereczce. Podawać na ciepło z masłem i miodem.

Ocena: 5