Tortilla lub naleśnik z jajecznicą i dodatkami: pyszny i lekki posiłek

Tortilla lub naleśnik z jajecznicą i dodatkami: pyszny i lekki posiłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tortilla z jajecznicą, szynką, papryką i tartym serem

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tortilla z jajecznicą i dodatkami to pyszny i lekki posiłek. Przygotujesz go w 10 minut i to dla 4 osób. Świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę w środku dnia. Sami wybierzcie, kiedy wam pasuje zjeść tę pyszną tortillę z wilgotnym nadzieniem. Zapraszamy, spróbujcie i oceńcie sami! 

Składniki

  • 4 tortille lub 4 naleśniki

  • 6 jajek

  • 80 ml mleka (16 łyżek)

  • sól i pieprz

  • 4 łyżeczki masła

  • 80 g szynki, pokrojonej w kosteczkę

  • 1/2 papryki, pokrojonej w kosteczkę

  • 2-4 cebule dymki pokrojone drobno

  • 80 g sera żółtego, startego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka wybić ze skorupek, dodać mleko, sól i pieprz, wymieszać energicznie.

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła. Wylać 1/4 masy jajecznej. Nie mieszać. 

  • Gdy masa zacznie się ścinać, ale wierzch jeszcze pozostanie wilgotny, położyć na jajecznicy tortillę lub zwykły naleśnik. Lekko docisnąć, odczekać 30 sekund i przewrócić. Tortilla teraz powinna dotykać dna patelni, a jajecznica znaleźć się na wierzchu.

  • Jajecznicę posypać porcją szynki, papryki i cebuli oraz sera. Od razu złożyć tortillę na pół.

  • Przełożyć na talerz i przekroić.

  • Tak samo postępować z pozostałymi tortillami. 

Jeśli lubicie pszenne placki, czyli tortille, tak jak my, to zapewne ucieszycie się z tych kilku sprawdzonych przepisów:

Tortilla z warzywami po meksykańsku

Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami

Tortilla pszenna: jak zrobić idealne ciasto na tortillę? 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5