Sycące naleśniki z szynką i jajkami na twardo

Sycące naleśniki z szynką i jajkami na twardo

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne naleśniki z doskonałym nadzieniem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sycące naleśniki z szynką i jajkami na twardo to doskonały pomysł na lekki obiad. Również sprytny trik na wykorzystanie nadwyżek żywności z Wielkanocy. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 szklanki wody gazowanej

  • 1 szklanka maślanki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • Nadzienie:

  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo

  • 10-12 plasterków szynki gotowanej

  • 1 szklanka startego sera żółtego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zmiksować składniki na ciasto. Odstawić na 30 minut.

  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni lekko posmarowanej tłuszczem. 

  • Jajka posiekać, szynkę pokroić drobno. Jajka i szynkę wymieszać z tartym serem.

  • Naleśniki napełnić nadzieniem, zawinąć w zgrabne pakieciki. 

  • Naleśniki obsmażyć na patelni lub ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować stopionym masłem i zapiekać 10-15 minut w temperaturze 200°C.

  • Podawać z zieloną sałatą z winegretem lub sałatką pomidorową. 

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4