Dietetyczne naleśniki z otrębami: przepis. Czy naleśniki mogą być dietetyczne? [GALERIA]
Sycące naleśniki z szynką i jajkami na twardo

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszne naleśniki z doskonałym nadzieniem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sycące naleśniki z szynką i jajkami na twardo to doskonały pomysł na lekki obiad. Również sprytny trik na wykorzystanie nadwyżek żywności z Wielkanocy.
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 szklanki wody gazowanej
1 szklanka maślanki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
4-6 jajek ugotowanych na twardo
10-12 plasterków szynki gotowanej
1 szklanka startego sera żółtego
Przygotowanie krok po kroku:
Zmiksować składniki na ciasto. Odstawić na 30 minut.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni lekko posmarowanej tłuszczem.
Jajka posiekać, szynkę pokroić drobno. Jajka i szynkę wymieszać z tartym serem.
Naleśniki napełnić nadzieniem, zawinąć w zgrabne pakieciki.
Naleśniki obsmażyć na patelni lub ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować stopionym masłem i zapiekać 10-15 minut w temperaturze 200°C.
Podawać z zieloną sałatą z winegretem lub sałatką pomidorową.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska