Naleśniki ze szpinakiem i kremowym serkiem: sycące i pyszne

Naleśniki ze szpinakiem i kremowym serkiem: sycące i pyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne wiosenne naleśniki ze szpinakiem i kremowym twarożkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki ze szpinakiem i kremowym serkiem to sycące i pyszne danie. Idealne na południowy posiłek lub ciepłą kolację. Dodatek kremowego twarożku zwiększa ich wartość odżywczą. Są tak łatwe do przygotowania, że z ich przyrządzeniem poradzi sobie każdy. 

Składniki

  • 1 duża cebula, pokrojona dość drobno

  • 3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżka oleju lub masła

  • 450-500 g szpinaku mrożonego lub 700-900 g surowego

  • 150 g twarożku kremowego

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta pieprzu

  • 1 szczypta cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować naleśniki według przepisu Jak zrobić idealne naleśniki

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.

  • Dodać szpinak i dusić około 5-7 minut.

  • Dodać twarożek kremowy i mleko, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

  • Zdjąć z ognia, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

  • Ewentualnie rozrzedzić mlekiem do pożądanej konsystencji.

  • Napełniać ciepłe naleśniki gorącym nadzieniem szpinakowym i podawać od razu. 

Naleśniki

Dodaj do ciasta wodę - naleśniki przygotowane z samego mleka mogą być łamliwe.

Naleśniki, z których ma powstać danie główne, powinno być gęściejsze i zawierać proporcjonalnie więcej mąki i jajek. To sprawi, że placek będzie grubszy, bardziej zwarty.

Aby naleśniki miały nieco ostrzejszy smak, wystarczy dodać pieprzu. Można również dodać ziół: szczypiorku, czosnku niedźwiedziego, koperku, trybuli.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5