Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem

Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem - niedrogie, efektowne i pyszne danie

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem to przepyszne i niedrogie danie. Ich przygotowanie, mimo długiej listy składników, nie jest  skomplikowane.  Tak przyrządzone naleśniki są pełne smaku i  efektowne.

Składniki

  • NALEŚNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki wody

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • duża szczypta soli

  • NADZIENIE:

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • bazylia suszona

  • olej do smażenia

  • SOS BESZAMELOWY:

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 25 g masła

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanka przecieru pomidorowego

  • sól

  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować naleśniki ubijając mikserem wszystkie składniki na gładką masę. Odstawić ciasto na ok. 30 minut, żeby "odpoczęło". Gdyby po tym czasie okazało się za gęste, należy dodać odrobinę wody.

  • Smażyć cienkie naleśniki.

  • Czosnek rozgnieść i wrzucić na rozgrzany olej, a po chwili dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie, po czym dołożyć mięso. Lekko podsmażyć, wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania bardzo gęstego sosu.

  • Wykładać porcje tak przygotowanego farszu na naleśniki i zawijać w ruloniki.

  • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć naleśniki z farszem.

  • Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2 min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, żeby nie zrobiły się grudki. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić i zagotować.

  • Wlać sos na wierzch naleśników w naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 30 min. Wierzch dodatkowo można posypać żółtym serem.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5