Dietetyczne naleśniki z otrębami: przepis. Czy naleśniki mogą być dietetyczne? [GALERIA]
Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem - niedrogie, efektowne i pyszne danie
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem to przepyszne i niedrogie danie. Ich przygotowanie, mimo długiej listy składników, nie jest skomplikowane. Tak przyrządzone naleśniki są pełne smaku i efektowne.
Składniki
NALEŚNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
duża szczypta soli
NADZIENIE:
300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny mielony
bazylia suszona
olej do smażenia
SOS BESZAMELOWY:
1 łyżka mąki pszennej
25 g masła
1 szklanka mleka
1/2 szklanka przecieru pomidorowego
sól
pieprz czarny mielony
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotować naleśniki ubijając mikserem wszystkie składniki na gładką masę. Odstawić ciasto na ok. 30 minut, żeby "odpoczęło". Gdyby po tym czasie okazało się za gęste, należy dodać odrobinę wody.
Smażyć cienkie naleśniki.
Czosnek rozgnieść i wrzucić na rozgrzany olej, a po chwili dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie, po czym dołożyć mięso. Lekko podsmażyć, wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania bardzo gęstego sosu.
Wykładać porcje tak przygotowanego farszu na naleśniki i zawijać w ruloniki.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć naleśniki z farszem.
Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2 min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, żeby nie zrobiły się grudki. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić i zagotować.
Wlać sos na wierzch naleśników w naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 30 min. Wierzch dodatkowo można posypać żółtym serem.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska