Naleśniki z kalarepą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przepis na oryginalne w smaku wytrawne naleśniki z nadzieniem z kalarepy. Sprawdź, jak smakują naleśniki zapiekany z tym popularnym warzywem. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- 125 ml gazowanej wody
- 250 ml chudego mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- Farsz:
- 50 dag kalarepy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
- 15 dag sera mozarella
- 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/8 l śmietany
- sól, pieprz i zioła wg uznania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, jaj, mleka, wody i oleju robimy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni smażymy nieco grubsze niż zwykle naleśniki i odkładamy w ciepłe miejsce.
- Przyrządzamy farsz. Kalarepę obieramy i kroimy w drobną kostkę, gotujemy w warzywnym bulionie ok. 10 minut, a następnie odcedzamy zachowując wywar.
- Z 3 łyżek masła i łyżki mąki przygotowujemy w rondlu zasmażkę. Wlewamy do niej wywar z kalarepy, śmietanę, przyprawy i dokładnie mieszamy powstały sos. Gdy osiągnie gładką konsystencję, dodajemy go do ugotowanej kalarepy i wsypujemy zioła. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Na naleśniki nakładamy gęstszą zawartość sosu i składamy je w kopertę, albo w żaroodpornym naczyniu układamy jeden na drugim, jak tort. Całość zalewamy pozostałym rzadkim sosem.
- Posypujemy utartą mozzarellą, drobniutko posiekanymi orzechami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 15 minut. Znakomicie smakują podane z czerwonym barszczem.