Naleśniki z twarożkiem i truskawkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na klasyczne naleśniki ze słodkim twarożkiem zna chyba każdy. Gdyby się jednak znudził, warto dodać do farszu świeże truskawki, a naleśniki podawać jak prawdziwy rarytas - z bitą śmietaną i sosem truskawkowym. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1/4 torebki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 250 g mąki
- szklanka mleka
- olej do smażenia
- 200 g białego sera
- 3 łyżki oleju
- truskawki
- bita śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: jajka wbijamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy, mleko i całość ucieramy. Do masy dodajemy mąkę (ciasto musi mieć konsystencję śmietany).
- Smażymy cienkie placuszki na oleju, a kiedy wystygną, nakładamy masę serową i połówki truskawek.
- Masa serowa: biały ser łączymy z cukrem i małą ilością śmietany.
- Naleśniki zwijamy w trójkąt lub rulonik i polewamy zmiksowanymi truskawkami. Ozdabiamy kleksami z bitej śmietany