Z czym jeść pancakes? Garść super pomysłów na dodatki do pankejków
Fantastyczne naleśniki z serem zapiekane w śmietanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zapiekane naleśniki są pyszne
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Wszyscy uwielbiamy naleśniki z serem. Zamiast je smażyć, lepiej je zapiec w śmietanie. Tak przygotowane naleśniki ujawniają swoją nieziemsko delikatną naturę. Ciasto jest puszyste i wilgotne, nadzienie obłędnie słodkie, a wszystko spowija lekko zapieczony śmietanowo-jajeczny sos. Pyszności!
Składniki
12 naleśników przygotowanych wg przepisu na naleśniki
na nadzienie:
500 g zmielonego twarogu półtłustego
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
na sos śmietanowy do zapieczenia:
200 ml śmietany kremówki 30%
4 jaja
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
oraz masło do formy i cukier puder do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Ser utrzeć ze śmietaną i cukrem. Oddzielnie przygotować sos śmietanowy ze śmietany, rozkłóconych jajek i cukru.
Naleśniki smarować twarożkiem. Naleśniki zwinąć w rulony.
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć rulony z naleśników.
Polać sosem śmietanowymi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 20-30 minut lub do zrumienienia wierzchu.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska