Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię: przepis na wigilijne naleśniki bezglutenowe
Fantastyczne naleśniki makowe z twarożkiem waniliowym
Autor Zdjęcia: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Naleśniki z makiem są przepyszne
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pyszna wariacja na temat makowych naleśników. Najlepiej smakują z waniliowym twarożkiem.
Składniki
3 jajka
1 szklanka mąki
1½ szklanki mleka
3 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
3-5 łyżek oleju
2 łyżki ugotowanego maku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
oraz
200 g twarożku lub serka homogenizowanego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie krok po kroku:
Jajka zmiksować z solą i cukrem.
Dodać ciepłe mleko i zmiksować do spienienia.
Dodać mąkę, mak, ekstrakt z wanilii, olej, wymieszać i odstawić na 30 minut.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. W razie potrzeby smarować patelnię olejem.
Podawać posmarowane waniliowym twarożkiem.
Przepis z książki, która wkrótce ukaże się nakładem wydawnictwa Harde: „Królestwo naleśników” Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska i Ludmiła Stawska