Z czym jeść pancakes? Garść super pomysłów na dodatki do pankejków
Delikatne placuszki z kaszy manny: pyszne śniadanie lub podwieczorek

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Obłędnie delikatne placuszki z kaszy manny idealnie smakują z konfiturami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Placuszki z kaszy manny to pyszne śniadanie lub podwieczorek. Podane z konfiturami ukoją skołatane nerwy i dostarczą sporą dawkę energii. Polecamy!
Składniki
1 szklanka mleka
30 g cukru (2 łyżki stołowe)
1 szczypta soli
60 g kaszy manny
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
Przygotowanie krok po kroku:
Do mleka dodać sól i cukier, zagotować.
Do wrzącego mleka dodawać po trochu kaszę manną i cały czas mieszać, aby kasza się nie zbryliła. Gotować 3-5 minut lub do chwili, gdy uzyskamy gęstą papkę. Ostudzić.
Jajko ubić w oddzielnej misce. Dodać do niego ostudzoną kaszę manną. Wymieszać.
Z masy formować rękami okrągłe placuszki. Panierować w bułce tartej.
Placuszki smażyć na rozgrzanym maśle i oleju do zrumienienia z obu stron.
Podawać z ulubioną konfiturą.