Delikatne placuszki z kaszy manny: pyszne śniadanie lub podwieczorek

Delikatne placuszki z kaszy manny: pyszne śniadanie lub podwieczorek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obłędnie delikatne placuszki z kaszy manny idealnie smakują z konfiturami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placuszki z kaszy manny to pyszne śniadanie lub podwieczorek. Podane z konfiturami ukoją skołatane nerwy i dostarczą sporą dawkę energii. Polecamy!

Składniki

  • 1 szklanka mleka

  • 30 g cukru (2 łyżki stołowe)

  • 1 szczypta soli

  • 60 g kaszy manny

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mleka dodać sól i cukier, zagotować.

  • Do wrzącego mleka dodawać po trochu kaszę manną i cały czas mieszać, aby kasza się nie zbryliła. Gotować 3-5 minut lub do chwili, gdy uzyskamy gęstą papkę. Ostudzić.

  • Jajko ubić w oddzielnej misce. Dodać do niego ostudzoną kaszę manną. Wymieszać.

  • Z masy formować rękami okrągłe placuszki. Panierować w bułce tartej.

  • Placuszki smażyć na rozgrzanym maśle i oleju do zrumienienia z obu stron.

  • Podawać z ulubioną konfiturą.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4