Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie lub lunch
2022-04-06
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką to fantastyczny pomysł na weekendowe sezonowe śniadanie lub lunch. Nadzienie podane w przepisie możesz zapiec na pieczywie, albo na placku z ciasta francuskiego.
SKŁADNIKI
- 1 op. świeżego szpinaku (2 duże garście)
- 2 ciabatty (lub opakowanie ciasta francuskiego)
- 1 pęczek botwinki
- 4 ząbki czosnku
- 100 g sera lazur
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy szpinak i botwinkę dusimy 8 minut aż liście zmiękną.
- Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy.
- W piekarniku podpiekamy ciabattę pokrojoną na kromki, aż będzie chrupiąca. W przypadku ciasta francuskiego rozkładamy placek na papierze do pieczenia, nakłuwamy go i pieczemy ok. 15 min. w temp. 180
o C. - Grzanki nacieramy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a następnie układamy liście szpinaku z botwinką. Układamy kawałki sera.
- Wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się zapiekł.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?