Wytrawne muffinki ze szpinakiem i serem feta: łatwy przepis

Wytrawne muffinki ze szpinakiem i serem feta: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Muffinki ze szpinakiem to niebanalna przystawka, która zrobi wrażenie na gościach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy przepis na pyszne muffinki ze szpinakiem i serem feta. Popularne muffinki to rodzaj babeczek, które mogą być podawane z różnymi dodatkami - zarówno na słodko, jak na i wytrawnie. Ich zaletą jest prosty sposób przygotowania.

Składniki

  • 25 dag szpinaku

  • 25 dag sera feta

  • 35 dag mąki

  • 2 jajka

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250 ml jogurtu naturalnego

  • 60 ml oliwy z oliwek

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyty szpinak włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dodać szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut. Po wystudzeniu odcisnąć nadmiar wody, posiekać.

  • Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i 1/3 płaskiej łyżeczki soli. W drugiej ubić jajka z jogurtem i oliwą. Wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Dodać szpinak i fetę pokrojoną w drobną kostkę.

  • Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piec przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7