Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
Wytrawne muffinki ze szpinakiem i serem feta: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Muffinki ze szpinakiem to niebanalna przystawka, która zrobi wrażenie na gościach
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Podajemy przepis na pyszne muffinki ze szpinakiem i serem feta. Popularne muffinki to rodzaj babeczek, które mogą być podawane z różnymi dodatkami - zarówno na słodko, jak na i wytrawnie. Ich zaletą jest prosty sposób przygotowania.
Składniki
25 dag szpinaku
25 dag sera feta
35 dag mąki
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml jogurtu naturalnego
60 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Umyty szpinak włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dodać szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut. Po wystudzeniu odcisnąć nadmiar wody, posiekać.
Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i 1/3 płaskiej łyżeczki soli. W drugiej ubić jajka z jogurtem i oliwą. Wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Dodać szpinak i fetę pokrojoną w drobną kostkę.
Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piec przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska