Piernikowe muffiny z bitą śmietaną: przepis na efektowne babeczki korzenne

Piernikowe muffiny z bitą śmietaną: przepis na efektowne babeczki korzenne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piernikowe muffiny - efektowny deser w zasięgu ręki 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Piernikowe muffiny z bitą śmietaną to przepyszne połączenie. Można zamiast bitej śmietany polać babeczki lukrem. Ale to także dobry pretekst do przygotowania niezwykle efektownych muffinek korzennych. Wystarczy ozdobić je gotowymi pierniczkami lukrowanymi i cukiereczkami. Dekorację wtykamy w bitą śmietanę i gotowe. Oto przepis na cupcakesy bardzo piernikowe i bardzo świąteczne!

Składniki

  • 300 g mąki

  • 250 g cukier

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

  • 100 g orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 250 ml mleka

  • 100 g masła, stopionego i lekko przestudzonego

  • 2 jaja

  • 250 ml śmietany 30-36% do dekoracji

  • 1 łyżeczka kakao do dekoracji

  • pierniczki, cukiereczki w kształcie gwiazdek lub orzechy w cukrze do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • W jednej misce należy przygotować wszystkie suche składniki i wymieszać je na jednorodną mieszaninę.

  • W drugiej misce mieszamy wszystkie płynne składniki.

  • Do płynnych składników dodajemy porcjami suche składniki i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Mieszać można łyżką, czy nawet dużym widelcem. W muffinach nie należy nadmiernie mieszać ciasta, bo staną się po upieczeniu zbyt zwarte.

  • Przelewamy ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości.

  • Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C lub od próby suchego patyczka, czyli wykałaczka wbita w babeczkę, po wyjęciu musi być sucha.

  • Babeczki pozostawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyjmujemy je i studzimy.

  • Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na każdą muffinkę sporą porcję śmietany. Oprószamy kakao.

  • Na koniec ozdabiamy babeczki gotowymi pierniczkami lukrowanymi i cukiereczkami albo orzechami w cukrze. Na tym etapie warto do pomocy zaprosić dzieci. A jeśli ich nie macie, to sami będziecie się bawić jak dzieci.

Ocena: 3,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).