Piernikowe muffiny z bitą śmietaną: przepis na efektowne babeczki korzenne

Piernikowe muffiny z bitą śmietaną: przepis na efektowne babeczki korzenne
Autor: Shutterstock Piernikowe muffiny - efektowny deser w zasięgu ręki 
łatwy
30 min
4

Piernikowe muffiny z bitą śmietaną to przepyszne połączenie. Można zamiast bitej śmietany polać babeczki lukrem. Ale to także dobry pretekst do przygotowania niezwykle efektownych muffinek korzennych. Wystarczy ozdobić je gotowymi pierniczkami lukrowanymi i cukiereczkami. Dekorację wtykamy w bitą śmietanę i gotowe. Oto przepis na cupcakesy bardzo piernikowe i bardzo świąteczne!

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki
  • 250 g cukier
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 100 g orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła, stopionego i lekko przestudzonego
  • 2 jaja
  • 250 ml śmietany 30-36% do dekoracji
  • 1 łyżeczka kakao do dekoracji
  • pierniczki, cukiereczki w kształcie gwiazdek lub orzechy w cukrze do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W jednej misce należy przygotować wszystkie suche składniki i wymieszać je na jednorodną mieszaninę.
  • W drugiej misce mieszamy wszystkie płynne składniki.
  • Do płynnych składników dodajemy porcjami suche składniki i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Mieszać można łyżką, czy nawet dużym widelcem. W muffinach nie należy nadmiernie mieszać ciasta, bo staną się po upieczeniu zbyt zwarte.
  • Przelewamy ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
  • Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C lub od próby suchego patyczka, czyli wykałaczka wbita w babeczkę, po wyjęciu musi być sucha.
  • Babeczki pozostawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyjmujemy je i studzimy.
  • Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na każdą muffinkę sporą porcję śmietany. Oprószamy kakao.
  • Na koniec ozdabiamy babeczki gotowymi pierniczkami lukrowanymi i cukiereczkami albo orzechami w cukrze. Na tym etapie warto do pomocy zaprosić dzieci. A jeśli ich nie macie, to sami będziecie się bawić jak dzieci.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej