Obłędnie pyszne babeczki czekoladowe z sernikowym nadzieniem

Obłędnie pyszne babeczki czekoladowe z sernikowym nadzieniem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste muffiny czekoladowe z sernikowym nadzieniem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędnie pyszne babeczki czekoladowe z sernikowym nadzieniem są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem i gotowe! Puszyste muffinki z twarogowym farszem znikają w oka mgnieniu!

Składniki

  • Na ciasto:

  • 200 ml kefiru

  • 20 g kakao

  • 70 g masło

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g cukru

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 szczypta soli

  • Na sernikowe nadzienie:

  • 150 g twarogu

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi)

  • 10 g cukru waniliowego lub wanilinowego

  • 40 g zwykłego cukru (3 łyżki)

  • oraz cukier puder z cynamonem (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw ubij jajko ze szczyptą soli i stopniowo dodawaj cukier.

  • Następnie wlej kefir i stopione masło. Wymieszaj.

  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiej małymi porcjami do ciasta, mieszaj do uzyskania konsystencji zbliżonej do gęstej śmietany.

  • Aby przygotować nadzienie, dodaj do twarogu dwa rodzaje cukru i utrzyj go lub zmiksuj.

  • Formę do muffinek z 12 dołkami smarujemy olejem (jeśli są wykonane z silikonu to nie trzeba ich smarować). Formy wypełniamy 2/3 ciastem i nadzieniem. Najpierw umieść jedną 1 łyżkę ciasta, na to jedna łyżeczka nadzienia i znowu jedna łyżka ciasta.

  • Wstaw babeczki do piekarnika, piecz w 180°C przez około 30 minut.

  • Przed podaniem możesz ewentualnie oprószyć cukrem pudrem z cynamonem.

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).