Obłędnie pyszne babeczki czekoladowe z sernikowym nadzieniem

Babeczki czekoladowe z sernikowym nadzieniem
Autor: Shutterstock Puszyste muffiny czekoladowe z sernikowym nadzieniem
łatwy
30 min
4

Obłędnie pyszne babeczki czekoladowe z sernikowym nadzieniem są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem i gotowe! Puszyste muffinki z twarogowym farszem znikają w oka mgnieniu!

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 200 ml kefiru
  • 20 g kakao
  • 70 g masło
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • Na sernikowe nadzienie:
  • 150 g twarogu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 10 g cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 40 g zwykłego cukru (3 łyżki)
  • oraz cukier puder z cynamonem (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw ubij jajko ze szczyptą soli i stopniowo dodawaj cukier.
  • Następnie wlej kefir i stopione masło. Wymieszaj.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiej małymi porcjami do ciasta, mieszaj do uzyskania konsystencji zbliżonej do gęstej śmietany.
  • Aby przygotować nadzienie, dodaj do twarogu dwa rodzaje cukru i utrzyj go lub zmiksuj.
  • Formę do muffinek z 12 dołkami smarujemy olejem (jeśli są wykonane z silikonu to nie trzeba ich smarować). Formy wypełniamy 2/3 ciastem i nadzieniem. Najpierw umieść jedną 1 łyżkę ciasta, na to jedna łyżeczka nadzienia i znowu jedna łyżka ciasta.
  • Wstaw babeczki do piekarnika, piecz w 180°C przez około 30 minut.
  • Przed podaniem możesz ewentualnie oprószyć cukrem pudrem z cynamonem.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej