Muffinki z dyni: słodkie przekąski dyniowe nie tylko na Halloween

Muffinki z dyni: słodkie przekąski dyniowe nie tylko na Halloween

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Muffinki dyniowe zawsze wywołują zachwyt.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dyniowe muffinki są pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie nadają się na przekąskę nie tylko na halloweenową imprezę. Sprawdź, jak zrobić muffinki z dyni!

Składniki

  • 400 g miąższu dyni

  • 250 g cukru

  • 300 g mąki

  • 2 garści orzechów włoskich

  • 175 ml oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 4 jajka

  • 1 laska wanilii

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki cukru pudru

  • skórka otarta z 1/2 cytryny

  • 5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na gładką masę. Do startej dyni dodaj porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej.

  • Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz ok. 30-40 minut, aż wyrosną i się zarumienią.

  • Przed samym podaniem muffinek przygotuj sos: wymieszaj śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z połówki cytryny. Na koniec dodaj sok z cytryny.

  • Muffiny polać odrobiną sosu, a na wierzch zetrzeć jeszcze odrobinę skórki z cytryny.

Ocena: 4