Gryczane muffinki czekoladowe z rodzynkami: łatwy przepis na bezglutenowe babeczki

Gryczane muffinki czekoladowe z rodzynkami: łatwy przepis na bezglutenowe babeczki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gryczane muffinki czekoladowe z rodzynkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gryczane muffinki z rodzynkami mają orzechowo-czekoladowy smak. A do tego są zdrowe i naturalnie bez glutenu, gdyż ziarno gryki go nie zawiera. Oto łatwy przepis na bezglutenowe babeczki czekoladowe z rodzynkami!

Składniki

  • 100 g mąki gryczanej

  • 100 g cukru

  • 2 jajka

  • 50 ml oleju

  • 3 łyżki wody

  • 1 czubata łyżka kakao w proszku

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 50 g rodzynek, uprzednio namoczonych we wrzątku

  • oraz forma na muffiny z 6 dołkami

Przygotowanie krok po kroku:

  • Delikatnie wybij dwa kurze jajka do miski, oddziel białka od żółtek. 

  • Żółtka przełóż do miski, w której przygotujemy ciasto na muffinki, a białka na razie wstaw do lodówki. 

  • Dodaj 100 gramów cukru do żółtek i dobrze wszystko ubij mikserem lub trzepaczką, aby cukier prawie całkowicie się rozpuści.

  • Do masy dodaj 1 czubatą łyżkę stołową kakao w proszku, 50 mililitrów oleju roślinnego i 3 łyżki wody pitnej o temperaturze pokojowej. Wszystko dokładnie zmiksuj - możesz użyć miksera lub po prostu łyżki / szpatułki.

  • Następnie do miski przesiej 100 gram mąki gryczanej, którą wstępnie mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia.

  • Ogólnie ciasto muffinowe nie lubi długiego mieszania, więc nie trzeba osiągać gładkości, w przeciwnym razie gotowe babeczki będą gęste. Ale w tym przypadku mąka gryczana natychmiast wchłania płyn, nie tworząc grudek.

  • Pozostaje tylko ubić schłodzone białka jaj w trwałą śnieżnobiałą pianę. Ubijaj przez 3-4 minuty mikserem z dużą prędkością. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać szczyptę soli.

  • Porcjami do ciasta gryczanego dodaj ubite białka - najlepiej w 3-4 dawkach. Białka wmieszaj łyżką lub szpatułką, unikając ruchów kolistych. 

  • Dodaj odcedzone rodzynki i delikatnie wymieszaj. 

  • Weź odpowiednie foremki (ja używam silikonowe, metalowe trzeba nasmarować olejem roślinnym) i przełóż do nich ciasto. Wskazane jest, aby do każdej z nich dostawała się taka sama ilość ciasta - w ten sposób gotowe muffinki będą się równomiernie upiec. Z tej ilości ciasta robię dokładnie 6 standardowych babeczek.

Ocena: 3,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).