Rybka cudo! Wyjątkowy przepis na niezwykłe kotlety rybne

Rybka cudo! Wyjątkowy przepis na niezwykłe kotlety rybne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne kotlety rybne z siekanej ryby morskiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

To nie zwykła rybka, ale cudo! Polecam ten wyjątkowy przepis na niezwykłe kotlety rybne. Rozkochasz w nich rodzinę od pierwszego kęsa. Moja progenitura twierdzi, że lepsze od paluszków rybnych. Przygotowanie należy rozłożyć na dwa dni, bo masa rybna musi się marynować przez noc w lodówce. Ale to cała trudność, reszta to fraszka!

Składniki

  • 250-300 g filetu z dowolnej niedrogiej ryby morskiej, pokrojony na małe kawałki

  • 1 mała cebula, drobno posiekana

  • 2 jajka

  • 1-2 łyżki mąki lub tyle mąki, aby masa rybna była zwarta jak mielone mięso

  • 1-2 łyżki majonezu

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojony na małe kawałki filet z białej ryby miksujemy razem z drobno posiekaną cebulą, jajkami i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • Mieszaninę na noc wstawiamy do lodówki.

  • Następnego dnia dodajemy mąkę, mieszamy i z tak przygotowanej masy smażymy kotlety. Kładziemy po 2 łyżki masy na rozgrzanym tłuszcz, smażymy przez 3-4 minuty i po zrumienieniu z jednej strony, przekładamy na drugą.

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).