Idealne kotleciki z siekanej ryby ze szpinakiem

Idealne kotleciki z siekanej ryby ze szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ideał na talerzu - siekane kotleciki rybne ze szpinakiem i salsą z awokado

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rybne kotlety to oszczędny sposób na gospodarowanie tym coraz droższym produktem. Idealne będą kotleciki z siekanej ryby. Dzięki temu zachowujemy więcej smaku, jest też coś na ząb. Dodając uduszoną cebulę, czosnek i szpinak wzbogacamy smak. 

Składniki

  • 350 g mrożonego filetu z białej ryby morskiej: dorsz, mintaj, morszczuk

  • 1 jajko

  • 6 łyżek mleka

  • 1 łyżka mąki

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżka oleju 

  • 250 g świeżego szpinaku baby

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę jeszcze zamrożoną, drobno posiekać, nie mielić i nie rozmrażać do końca. 

  • Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. 

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.

  • Do cebuli dodać szpinak. I dusić, aż straci na objętości.

  • W misce wymieszać jajko z mąką i mlekiem, dodać pokrojoną rybę, uduszoną cebulę i czosnek oraz szpinak, bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.

  • Z masy formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3