Pieczone burgery rybne - idealny sposób na rybę!
Idealne kotleciki z siekanej ryby ze szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ideał na talerzu - siekane kotleciki rybne ze szpinakiem i salsą z awokado
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Rybne kotlety to oszczędny sposób na gospodarowanie tym coraz droższym produktem. Idealne będą kotleciki z siekanej ryby. Dzięki temu zachowujemy więcej smaku, jest też coś na ząb. Dodając uduszoną cebulę, czosnek i szpinak wzbogacamy smak.
Składniki
350 g mrożonego filetu z białej ryby morskiej: dorsz, mintaj, morszczuk
1 jajko
6 łyżek mleka
1 łyżka mąki
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka oleju
250 g świeżego szpinaku baby
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Rybę jeszcze zamrożoną, drobno posiekać, nie mielić i nie rozmrażać do końca.
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
Do cebuli dodać szpinak. I dusić, aż straci na objętości.
W misce wymieszać jajko z mąką i mlekiem, dodać pokrojoną rybę, uduszoną cebulę i czosnek oraz szpinak, bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.
Z masy formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Ryby morskie, zwłaszcza mrożone (a to one mają cenę o wiele przyjaźniejszą dla naszych kieszeni), po rozmrożeniu ciężko jest usmażyć - dlatego warto zrobić z nich kotlety. Taką rybę łatwo jest podzielić na małe kawałki. Doskonale też robią jej warzywne dodatki, które sprawiają, że kotleciki są bardziej soczyste i puszyste.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska