Dorsz smażony z pieczonym puree z batatów według Moniki Goździalskiej

2021-03-29
Dorsz smażony z pieczonym puree z batatów według Moniki Goździalskiej
Autor: Shutterstock Dorsz i słodkie ziemniaki to dobrana para
łatwy
45 min
4

Warto czasem tradycyjne ziemniaki zastąpić batatami. Mimo że są słodkawe, doskonale nadają się do ryb i mięs - poleca w swojej książce #NIEDOPODROBIENIA Monika Goździalska.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z dorsza
  • 2 duże cebule
  • 1 marchewka
  • mąka do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia
  • 2 bataty
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml śmietany 35% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę myjemy. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plastry.
  • W dużej misce układamy rybę z warzywami. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Przed smażeniem rybę oczyszczamy z warzyw, przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie panierujemy w mące.
  • Na rozgrzanej patelni układamy dorsza, smażymy z obu stron na złoto. 
  • Bataty obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy w osolonej wodzie. Rozbijamy na puree tłuczkiem do ziemniaków.
  • Dolewamy śmietankę, dorzucamy posiekany czosnek, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i jajko, mieszamy, przekładamy do miseczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.