Miód wrzosowy – jakie ma właściwości?
Intensywnie pachnący wrzosami, o galaretowatej konsystencji, niezbyt słodki, a czasami nawet ostry - taki właśnie jest miód wrzosowy. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Spis treści
Miód wrzosowy - źródło zdrowia
Miód wrzosowy jest dość drogi, gdyż w naszym kraju nie ma dużej ilości wrzosowisk. Warto jednak w niego zainwestować, bo to gatunek bardzo zdrowy. Miód wrzosowy zawiera dużo witaminy A, B, B6, aminokwasów i łatwo przyswajalnego żelaza. Ze względu na właściwości antyseptyczne polecany jest przy stanach zapalnych jamy ustnej, przy aftach i zapaleniu dziąseł, bólu gardła oraz migdałków.
Poprawia odporność organizmu
Miód wrzosowy warto stosować w czasie przeziębienia, gdyż zwiększa odporność organizmu. Działa moczopędnie i bakteriobójczo, dlatego polecany jest przy chorobach nerek i dróg moczowych. Jest także zalecany jako profilaktyka chorób prostaty u mężczyzn po 40. roku życia. Łagodzi schorzenia rematyczne. Miód wrzosowy ułatwia też trawienie i wywiera korzystny wpływ na ciało przy stanach zapalnych żołądka i jelit.