Ziemniaczana zapiekanka z mielonym mięsem i kapustą spiczastą

Ziemniaczana zapiekanka z mielonym mięsem i kapustą spiczastą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca zapiekanka z ziemniaków, kapusty i mielonego mięsa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaczana zapiekanka z mielonym mięsem i kapustą spiczastą to najlepszy pomysł na obiad dla całej rodziny. 

Składniki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 małej spiczastej kapusty ok. 350 g

  • 700 g ziemniaków

  • 400 g organicznego mięsa mielonego zmieszanego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 3 łyżki prowansalskich ziół

  • 200 ml śmietany 30%

  • 120 g startej mozzarelli

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz cebulę i czosnek, drobno pokrój w kostkę. Pokrój spiczastą kapustę w bardzo cienkie paski. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki.

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C, włączając grzanie od góry do dołu.

  • Usmaż mięso mielone na dużej patelni, następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut. Dopraw koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Dodaj kapustę i smaż przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

  • Połowę ziemniaków włóż do średniej wielkości naczynia do pieczenia, a następnie połowę duszonego mięsa i kapusty. Powtórz warstwę ziemniaków i mięsa, a następnie polej go śmietaną, ponownie posyp solą i pieprzem i posyp serem.

  • Piecz w piekarniku przez 30-35 minut. Jeśli zapiekanka zbyt szybko zbrązowieje podczas pieczenia, okryj ją folią aluminiową lub pergaminem.

  • Podawaj póki gorące!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4