Ziemniaczana zapiekanka z mielonym mięsem i kapustą spiczastą

2021-03-29
Ziemniaczana zapiekanka z mielonym mięsem i kapustą spiczastą
Autor: Shutterstock Sycąca zapiekanka z ziemniaków, kapusty i mielonego mięsa
łatwy
30 min
4

Ziemniaczana zapiekanka z mielonym mięsem i kapustą spiczastą to najlepszy pomysł na obiad dla całej rodziny. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej spiczastej kapusty ok. 350 g
  • 700 g ziemniaków
  • 400 g organicznego mięsa mielonego zmieszanego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki prowansalskich ziół
  • 200 ml śmietany 30%
  • 120 g startej mozzarelli
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz cebulę i czosnek, drobno pokrój w kostkę. Pokrój spiczastą kapustę w bardzo cienkie paski. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C, włączając grzanie od góry do dołu.
  • Usmaż mięso mielone na dużej patelni, następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut. Dopraw koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Dodaj kapustę i smaż przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Połowę ziemniaków włóż do średniej wielkości naczynia do pieczenia, a następnie połowę duszonego mięsa i kapusty. Powtórz warstwę ziemniaków i mięsa, a następnie polej go śmietaną, ponownie posyp solą i pieprzem i posyp serem.
  • Piecz w piekarniku przez 30-35 minut. Jeśli zapiekanka zbyt szybko zbrązowieje podczas pieczenia, okryj ją folią aluminiową lub pergaminem.
  • Podawaj póki gorące!