Tęczowy klops z indyka: pyszna pieczeń rzymska z kolorowymi warzywami

Tęczowy klops z indyka: pyszna pieczeń rzymska z kolorowymi warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysty i niezwykle smakowity klops z mięsa indyka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tęczowy klops indyczy to pyszna pieczeń rzymska z kolorowymi warzywami. Polecam tę formę przemycenia warzyw. Oto mielone chude mięso indycze i zdrowa porcja pysznych warzyw w jednej potrawie. Przepis prosto od mojej kanadyjskiej przyjaciółki. Pyszności! 

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 cebula, drobno posiekana lub zmiksowana z 2 łyżkami wody

  • ¾ szklanki drobno pokrojonego w kostkę batata

  • ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cukinii

  • ½ szklanki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki

  • 1½  szklanki pieczarek, pokrojonych na kawałki

  • 1 łyżeczka drobno mielonego czosnku

  • 2 duże jajka

  • ½ szklanki mleka

  • ¾ szklanki bułki tartej

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 szczypta pieprzu cayenne

  • 1 łyżeczka świeżych liści tymianku lub ½ łyżeczki suszonego tymianku

  • ½ szklanki drobno startego parmezanu

  • 1 kg mięsa mielonego z filetu indyka

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

  • ½ szklanki keczupu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dużą formę keksową lub 2 mniejsze posmaruj olejem.

  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i słodkie ziemniaki i smaż przez 3 minuty, następnie dodaj cukinię i czerwoną paprykę i smaż jeszcze 2 minuty, aż warzywa zaczną lekko mięknąć.

  • Dodaj pieczarki i czosnek i smaż przez kolejne 4 minuty, aż wszystkie warzywa będą lekko ugotowane. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż mieszaninę na talerz i ostudź do temperatury pokojowej.

  • W dużej misce wymieszaj jajka z mlekiem, tartą bułką, sosem sojowym, papryką cayenne, tymiankiem i parmezanem. Dodaj schłodzoną mieszankę warzyw i wymieszaj.

  • Do tej mieszaniny dodaj mielone mięso i dobrze wymieszaj (ręce są zdecydowanie najlepszymi narzędziami do tego). Masę przełóż do formy. Wierz posmaruj keczupem.

  • Piecz około 50 minut. Odstaw na co najmniej 15 minut, a następnie pokrój dużym, ostrym nożem i podawaj.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).