Szybkie placki z mielonym mięsem: sprytny trik na oszczędne placuszki zamiast kotletów

Szybkie placki z mielonym mięsem: sprytny trik na oszczędne placuszki zamiast kotletów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placki pszenne z mielonym mięsem zamiast tradycyjnych kotletów? Czemu nie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szybkie placki z mielonym mięsem to sprytny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Trik polega na tym, że mięso mielone mieszamy z ciastem naleśnikowym w stosunku 1:1. Polecam przepis na placuszki z mielonym zamiast tradycyjnych kotletów!

Składniki

  • 400-500 g mielonego mięsa wieprzowego lub z udźca indyka

  • 2 szklanki kefiru

  • 2 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kefir podgrzać do temperatury 30C, powinien być po prostu ciepły.

  • Do kefiru dodać sodę, sól, cukier i wymieszać. Odstawić na minutę.

  • Do kefiru stopniowo dodawać mąkę i mieszać. Powinniśmy uzyskać ciasto gęste jak śmietana, podobno do naleśnikowego.

  • D gotowego ciasta dodajemy mielone mięso, czosnek granulowany oraz pieprz.

  • Na patelni rozgrzać olej. Warstwa oleju powinna mieć co najmniej 1 cm głębokości.

  • Na gorący tłuszcz kłaść po 2 łyżki masy formując placek. Smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia z każdej strony.

  • Podawać z ulubionym sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).