Soczyste mielone nadziewane serem: najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny

Soczyste mielone nadziewane serem: najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Z mięsa mielonego i dodatków można wyczarować pyszne kotlety nadziewane serem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Soczyste kotlety mielone nadziewane masłem, serem i koperkiem to najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest łatwe. Tak upieczone kotlety pysznie smakują!

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego (np. połączenie wieprzowiny i mięsa z indyka)

  • 1 cebula, średnich rozmiarów

  • 1 papryka, średniej wielkości

  • 1 mały pęczek natki pietruszki

  • 1 łyżka majonezu lub śmietanki

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki

  • 4 łyżki tartej bułki

  • sól i pieprz do smaku

  • 50-60 g startego sera

  • 60 g masła schłodzonego, prosto z lodówki

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę, paprykę i pietruszkę rozdrobnić blenderem na jeszcze malutkie kawałki i wymieszać z mięsem mielonym.

  • Do mięsnej masy dodać zmielony czosnek, zmieloną gałkę muszkatołową, paprykę, jajka, majonez lub śmietanę i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać.

  • Dodać bułkę tartą i dobrze wyrobić masę rękoma. Na koniec dodać sól do smaku.

  • Posiekać koperek i pokroić masło w paski. Aby masło dobrze się kroiło, powinno być dobrze schłodzone.

  • Zetrzeć ser na grubej tarce.

  • Masę mięsną podzielić na 8-10 równych części. Z każdej części uformować na mokrej desce prostokątny placek.

  • Na dłuższej krawędzi każdego prostokąta ułożyć pasek masła, posypać koperkiem i ułożyć porcję tartego sera.

  • Mięso zawinąć w zgrabną roladkę i docisnąć końce tak, aby masło i ser nie wypłynęły podczas pieczenia.

  • Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć kotlety obok siebie i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować cienką warstwę oleju.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40-45 minut.

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).