Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut
Soczyste mielone nadziewane serem: najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Z mięsa mielonego i dodatków można wyczarować pyszne kotlety nadziewane serem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Soczyste kotlety mielone nadziewane masłem, serem i koperkiem to najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest łatwe. Tak upieczone kotlety pysznie smakują!
Składniki
1 kg mięsa mielonego (np. połączenie wieprzowiny i mięsa z indyka)
1 cebula, średnich rozmiarów
1 papryka, średniej wielkości
1 mały pęczek natki pietruszki
1 łyżka majonezu lub śmietanki
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
4 łyżki tartej bułki
sól i pieprz do smaku
50-60 g startego sera
60 g masła schłodzonego, prosto z lodówki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka oleju
Przygotowanie krok po kroku:
Cebulę, paprykę i pietruszkę rozdrobnić blenderem na jeszcze malutkie kawałki i wymieszać z mięsem mielonym.
Do mięsnej masy dodać zmielony czosnek, zmieloną gałkę muszkatołową, paprykę, jajka, majonez lub śmietanę i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać.
Dodać bułkę tartą i dobrze wyrobić masę rękoma. Na koniec dodać sól do smaku.
Posiekać koperek i pokroić masło w paski. Aby masło dobrze się kroiło, powinno być dobrze schłodzone.
Zetrzeć ser na grubej tarce.
Masę mięsną podzielić na 8-10 równych części. Z każdej części uformować na mokrej desce prostokątny placek.
Na dłuższej krawędzi każdego prostokąta ułożyć pasek masła, posypać koperkiem i ułożyć porcję tartego sera.
Mięso zawinąć w zgrabną roladkę i docisnąć końce tak, aby masło i ser nie wypłynęły podczas pieczenia.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć kotlety obok siebie i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować cienką warstwę oleju.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40-45 minut.