Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku: zdrowsza wersja domowych mielonych

2024-01-07
Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku: zdrowsza wersja domowych mielonych
Autor: Shutterstock Mielone z piekarnika smakują doskonale w klasycznym zestawie z ziemniakami i buraczkami
łatwy
20 min
4

Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja domowych mielonych. Są pyszne i soczyste bez smażenia, bez brzydkiego zapachu i bez rozprysków. Lekko przyrumienione z wierzchu, w środku soczyste i rozpływające się w ustach.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1 pęczek cebuli ze szczypiorem
  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • ok. 15-20 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę razem ze szczypiorem drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • Zeszkloną cebulę dodać do mięsa wraz z odsączoną bułką, jajkiem, natką pietruszki i przyprawami.
  • Dokładnie wymieszać. jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać trochę bułki tartej.
  • Z mięsnej masy uformować okrągłe kotleciki, nieco spłaszczyć i obtoczyć je w bułce tartej.
  • Kotleciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego kotlecika zrobić niewielkie zagłębienie. Na kotleciku położyć kawalątek masła.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z włączoną funkcją termoobiegu) przez 20 minut.
  • Po tym czasie podwyższyć temp. do 190°C włączyć górną grzałkę i dopiekać kolejne 15-20 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH

Zobacz naszą galerię: Co zrobić z mięsa mielonego  - 15 przepisów na mielone mięso

redakcja
więcej