Pieczone gołąbki z mięsem mielonym w pomidorach: przepis na obłędnie pyszne gołąbki po rumuńsku

Pieczone gołąbki z mięsem mielonym w pomidorach: przepis na obłędnie pyszne gołąbki po rumuńsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rumuńskie gołąbki pieczone w sosie pomidorowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone gołąbki z mięsem mielonym to moje ulubione danie. Zawsze szukam nowych inspiracji, jak udoskonalić tę pyszną potrawę. Rumuńskie gołąbki są bardziej soczyste i, jak mi się wydaje, trzy razy smaczniejsze niż zwykłe. Ponadto takie gołąbki można przygotować z wieprzowiny, wołowiny lub indyka. Tamtejsi smakosze łączą nawet kilka rodzajów mięsa. Ale co tu pisać, wypróbujcie sami! 

Składniki

  • 1 główka świeżej kapusty

  • 300 g wieprzowiny lub mielonej wołowiny

  • 100 g ryżu

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 0,5 szklanki wody

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 100 g twardego sera

  • 2 pomidory

  • 4 średnie ząbki czosnku

  • pęczek koperku lub pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Aby łatwo rozdzielić liście, wytnij głąb, włóż kapustę do mikrofalówki i gotuj na najwyższej mocy przez 7-10 minut. Lub ugotuj kapustę w osolonym wrzątku. Następnie opłucz pod zimną wodą i rozbierz na oddzielne liście.

  • Ryż gotuj 2-3 minuty krócej, niż podaje to producent na opakowaniu.

  • Cebulę pokrój drobno, zetrzyj marchewki i usmaż wszystko na patelni.

  • Smażone warzywa wymieszać z ryżem, dodać mięso mielone oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.

  • Na każdy liściu rozsmaruj 1-2 łyżki mięsnej masy i zwiń gołąbki.

  • Gołąbki zwijamy składając brzegi liścia do środka, a następnie rolując od nasady liście do jego szczytu.

  • Zrolowane liście kapusty ułóż w lekko natłuszczonej formie do pieczenia.

  • Wlej wodę do formy z gołąbkami, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 25 min.

  • Teraz jest czas na wykonanie pomidorowej polewy. Aby to zrobić, drobno posiekaj pomidory, zetrzyj ser, posiekaj zioła i przepuść ząbki czosnku przez praskę. Wymieszaj.

  • Do polewy dodaj śmietanę, pieprz, sól i ponownie wymieszaj.

  • Równomiernie pokryj powierzchnię gołąbków polewą, wygładź i wstaw z powrotem do pieca. Za 15 minut gołąbki będą gotowe.

Sekrety gotowania gołąbków

Gotowanie gołąbków z mięsem to prawdziwa sztuka. Aby wszystko działało idealnie, należy wziąć pod uwagę niektóre subtelności przygotowania samych liści kapusty, którym często nie poświęca się należytej uwagi:

♥  Jeśli gotujesz kapustę na gołąbki, to najpierw wytnij głąb, czyli środek grubej łodygi, wtedy liście rozdzielą się podczas gotowania.
♥  Aby uzyskać bogaty smak gołąbków, należy posolić nie tylko mięso mielone, ale także samą kapustę.
♥  Grube nerwy, żyłki liści kapusty należy ściąć - tak przygotowane liście będą bardziej miękkie.

Ocena: 4,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).