Obłędne pulpety z ziemniakami z piekarnika

Obłędne pulpety z ziemniakami z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pulpety o miękkim i soczystym wnętrzu cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Ich przygotowanie można sobie uprościć przygotowując je razem z ziemniakami piekąc wszystko razem w piekarniku. Palce lizać!

Składniki

  • 100 g ryżu suchego (1 torebka)

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego

  • 1 cebula średnich rozmiarów

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 kg drobnych ziemniaków z cienką skórką

  • 100 g sera żółtego, startego

  • olej roślinny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.

  • Na niewielkiej ilości zeszklić 1 cebulę drobno posiekaną. 

  • Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą i 1 jajkiem. Posolić i popieprzyć, ponownie wymieszać.

  • Z mięsno-ryżowej masy formować kuliste klopsiki. Kulki z masy układać w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. 

  • Ziemniaki umyć i pokroić w grubą kostkę. Krojonymi ziemniakami wypełnić miejsca między klopsikami.

  • Całość posypać tartym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C i piec przez około 40 minut. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2