Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni
Obłędne kotlety z wątróbki i warzyw: łatwy przepis na tani i pyszny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczyste kotlety z wątróbki i warzyw podane z duszoną cebulą, puree ziemniaczanym i sałatką
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Obłędne kotlety z wątróbki i warzyw to łatwy przepis na tani i pyszny obiad. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami zapomnianej maszynki do mielenia mięsa, to przygotowanie zajmie Wam kilka chwil. Polecam przepis na te pyszne kotlety wątróbkowe, które smakują dzieciństwem!
Składniki
500 g wątróbki drobiowej, surowej
3 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
3 marchewki, ugotowane
2 cebule, średnich rozmiarów, surowe
1 jajko kurze, surowe
3 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew również pokroić. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
Wątróbkę opłukać, usunąć żyłki i pokroić na mniejsze kawałki.
Po przygotowaniu wstępnym składników, przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować blenderem.
Uzyskaną masę wątróbkowo-warzywną przełożyć do głębokiej miski, dodać rozmącone jajko, sól i pieprz oraz mąkę.
Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść po 2 łyżki masy, wygładzić wierzch i smażyć do zrumienienia z obu stron.
Podawać z ziemniakami puree i sałatką ze świeżych warzyw.