Obłędne kotlety z wątróbki i warzyw: łatwy przepis na tani i pyszny obiad

Obłędne kotlety z wątróbki i warzyw: łatwy przepis na tani i pyszny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste kotlety z wątróbki i warzyw podane z duszoną cebulą, puree ziemniaczanym i sałatką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędne kotlety z wątróbki i warzyw to  łatwy przepis na tani i pyszny obiad. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami zapomnianej maszynki do mielenia mięsa, to przygotowanie zajmie Wam kilka chwil. Polecam przepis na te pyszne kotlety wątróbkowe, które smakują dzieciństwem! 

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej, surowej

  • 3 ziemniaki, ugotowane w mundurkach

  • 3 marchewki, ugotowane

  • 2 cebule, średnich rozmiarów, surowe

  • 1 jajko kurze, surowe

  • 3 łyżki mąki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew również pokroić. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.

  • Wątróbkę opłukać, usunąć żyłki i pokroić na mniejsze kawałki.

  • Po przygotowaniu wstępnym składników, przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować blenderem.

  • Uzyskaną masę wątróbkowo-warzywną przełożyć do głębokiej miski, dodać rozmącone jajko, sól i pieprz oraz mąkę.

  • Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

  • Na rozgrzany tłuszcz kłaść po 2 łyżki masy, wygładzić wierzch i smażyć do zrumienienia z obu stron.

  • Podawać z ziemniakami puree i sałatką ze świeżych warzyw.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).