Obłędne kotlety z wątróbki i warzyw: łatwy przepis na tani i pyszny obiad

Kotlety z wątróbki i warzyw
Autor: Shutterstock Soczyste kotlety z wątróbki i warzyw podane z duszoną cebulą, puree ziemniaczanym i sałatką
łatwy
30 min
4

Obłędne kotlety z wątróbki i warzyw to  łatwy przepis na tani i pyszny obiad. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami zapomnianej maszynki do mielenia mięsa, to przygotowanie zajmie Wam kilka chwil. Polecam przepis na te pyszne kotlety wątróbkowe, które smakują dzieciństwem! 

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej, surowej
  • 3 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
  • 3 marchewki, ugotowane
  • 2 cebule, średnich rozmiarów, surowe
  • 1 jajko kurze, surowe
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew również pokroić. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
  • Wątróbkę opłukać, usunąć żyłki i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Po przygotowaniu wstępnym składników, przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować blenderem.
  • Uzyskaną masę wątróbkowo-warzywną przełożyć do głębokiej miski, dodać rozmącone jajko, sól i pieprz oraz mąkę.
  • Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  • Na rozgrzany tłuszcz kłaść po 2 łyżki masy, wygładzić wierzch i smażyć do zrumienienia z obu stron.
  • Podawać z ziemniakami puree i sałatką ze świeżych warzyw.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej