Krokiety ziemniaczane z mielonym mięsem: przepis na oszczędny obiad

Krokiety ziemniaczane z mielonym mięsem: przepis na oszczędny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste krokiety ziemniaczane są odżywcze i pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Krokiety ziemniaczane z mielonym mięsem to pyszne danie obiadowe. Najłatwiejszy sposób przyrządzenia to upieczenie w piekarniku. Wystarczy wymieszać, zlepić i gotowe. 

Składniki

  • 700 g ziemniaków, ugotowanych i przetartych na puree

  • 60 g masła

  • 60 ml mleka

  • 1 szklanka mrożonego groszku zielonego

  • 1 pęczek natki pietruszki lub koperku

  • 200 g startego sera żółtego

  • 350 g wieprzowego mięsa mielonego

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 2 jajka

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do puree ziemniaczanego dodać 1 białko (żółtko zachować), masło i mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać posiekaną zieleniną, starty ser i mrożony groszek, ponownie wymieszać.

  • Do surowego mięsa dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz 1 rozmącone jajko. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie.

  • Nabierać czubatą łyżkę masy ziemniaczanej, rozpłaszczyć, na tak powstały placuszek kłaść 1 czubatą łyżeczkę farszu mięsnego. Boki zawinąć i uformować owalny lub okrągły krokiet.

  • Krokiety ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec 30-35 minut.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8