Kotlety ziemniaczane z kurczakiem: oszczędny przepis na sycący obiad

Kotlety ziemniaczane z kurczakiem: oszczędny przepis na sycący obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaczane kotlety z tartych ziemniaków i mielonego mięsa kurczaka podane z sosem jogurtowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaczane kotlety z mielonym mięsem kurczaka to zaskakująca potraw. Kotlety łączą w sobie walory placków ziemniaczanych i kotletów mielonych. Wypróbujcie ten śmiały przepis i cieszcie się pysznymi kotletami z tartych ziemniaków i mielonego mięsa z udek kurczaka!

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z udek kurczaka

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 pęczek szczypioru

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1 jajko

  • 3 łyżki maki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać. Obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na czystą ściereczkę. Zebrać rogi ściereczki, mocno skręcić i odcisnąć ziemniaki z nadmiaru wilgoci.

  • Do rozdrobnionych ziemniaków i cebuli, dodać mięso, posiekany drobno szczypiorek oraz natkę pietruszki. Dodać także rozmącone jajko i mąkę ziemniaczaną. Przyprawić solą oraz pieprzem.

  • Masę wyrobić na jednorodną mieszaninę.

  • Z masy formować okrągłe kotlety. Powinny być wielkości połowy normalnego kotleta mielonego. Zbyt duże mogą się rozpadać. 

  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Około 3-4 minuty na każdą stronę.

Ocena: 3,0
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).