Kotlety ziemniaczane z kurczakiem: oszczędny przepis na sycący obiad

Kotlety ziemniaczane z kurczakiem: oszczędny przepis na sycący obiad
Autor: Shutterstock Ziemniaczane kotlety z tartych ziemniaków i mielonego mięsa kurczaka podane z sosem jogurtowym
łatwy
30 min
4

Ziemniaczane kotlety z mielonym mięsem kurczaka to zaskakująca potraw. Kotlety łączą w sobie walory placków ziemniaczanych i kotletów mielonych. Wypróbujcie ten śmiały przepis i cieszcie się pysznymi kotletami z tartych ziemniaków i mielonego mięsa z udek kurczaka!

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego z udek kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać. Obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na czystą ściereczkę. Zebrać rogi ściereczki, mocno skręcić i odcisnąć ziemniaki z nadmiaru wilgoci.
  • Do rozdrobnionych ziemniaków i cebuli, dodać mięso, posiekany drobno szczypiorek oraz natkę pietruszki. Dodać także rozmącone jajko i mąkę ziemniaczaną. Przyprawić solą oraz pieprzem.
  • Masę wyrobić na jednorodną mieszaninę.
  • Z masy formować okrągłe kotlety. Powinny być wielkości połowy normalnego kotleta mielonego. Zbyt duże mogą się rozpadać. 
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Około 3-4 minuty na każdą stronę.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej