Kotlety mielone z buraczkami: przepis na klasyczny polski obiad [WIDEO]

Kotlety mielone z buraczkami: przepis na klasyczny polski obiad [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety mielone serwowane z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami - prosto, smacznie i tradycyjnie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety mielone z buraczkami to danie proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. To też sprawia, że cieszy się dużą popularnością na polskich stołach. Jak zrobić kotlety mielone z buraczkami? Podajemy przepis Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego

  • Fix Kotlety mielone Knorr

  • 40 g bułki tartej

  • 2 jabłka

  • 400 g buraków

  • połówka cytryny

  • cukier

  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr

  • tłuszcz rośliny do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.

  • Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.

  • Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.

  • Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.

  • Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut.

  • Kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.

Ocena: 0