Soczysta karkówka z patelni grillowej - obiad w 15 minut!
Kotlety mielone z buraczkami: przepis na klasyczny polski obiad [WIDEO]
![Kotlety mielone z buraczkami: przepis na klasyczny polski obiad [WIDEO]](https://cdn13.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_392090173.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kotlety mielone serwowane z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami - prosto, smacznie i tradycyjnie!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kotlety mielone z buraczkami to danie proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. To też sprawia, że cieszy się dużą popularnością na polskich stołach. Jak zrobić kotlety mielone z buraczkami? Podajemy przepis Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
Składniki
400 g mięsa mielonego wieprzowego
Fix Kotlety mielone Knorr
40 g bułki tartej
2 jabłka
400 g buraków
połówka cytryny
cukier
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
tłuszcz rośliny do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.
Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.
Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.
Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.
Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut.
Kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.