Jak przygotować 1,5 kg pysznych mielonych z 350 g mięsa? Dzielę się sekretnym przepisem

Jak przygotować 1,5 kg pysznych mielonych z 350 g mięsa? Dzielę się sekretnym przepisem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Oszczędne kotlety mielone z wieprzowiny i ziemniaków są obłędnie smaczne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak przygotować 1,5 kg pysznych mielonych z 350 g mięsa? Oto przepis na smaczne kotlety za grosze z garmażu. Serdeczna przyjaciółka poratowała mnie tym przepisem z PRL. Recepturę stosowano w spółdzielniach spożywczych produkujących garmażerkę. Zróbcie i posmakujcie. To prawie nic nie kosztuje! Jeśli zastanawia Was wartość odżywcza kotletów, to obejrzyjcie filmik poniżej.  Przepis na te sycące mielone przyda się, gdy pusto w portfelu, a jeść się chce. Jeśli porcja jest za duża dla Was, to nadwyżki zamroźcie!

Składniki

  • 350 g mielonej wieprzowiny, np. mięsa z łopatki

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 300 g bułki czerstwej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki koperku posiekanego (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, 2/3 ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić i utłuc lub przetrzeć na puree. Pozostałe ziemniaki przełożyć do zimnej wody i odstawić.

  • W czasie gdy ziemniaki się gotują, przygotować panierkę do kotletów. W blenderze rozdrobnić czerstwą bułkę (wcześniej pokrojoną w kostkę) razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz  1 łyżką oleju. Mieszaninę okruchów rozłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 7-10 minut w temperaturze 180°C. Ta aromatyczna panierka doda smaku naszym kotletom. 

  • Pora na masę mięsną. Zetrzeć na drobnej tarce surowe ziemniaki oraz cebulę.

  • Do surowych startych ziemniaków dodać mielone mięso i dobrze wymieszać.

  • Następnie dodać puree z gotowanych ziemniaków, jajko, mąkę, posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem. Wyrabiać przez 2-3 minuty na jednorodną masę.

  • Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z masy owalne kotlety.

  • Kotlety panierować w czosnkowej tartej bułce. Smażyć na średnim ogniu na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

  • Podawać póki gorące! Smacznego!

Ocena: 3,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).