Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą
Jak przygotować 1,5 kg pysznych mielonych z 350 g mięsa? Dzielę się sekretnym przepisem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Oszczędne kotlety mielone z wieprzowiny i ziemniaków są obłędnie smaczne
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Jak przygotować 1,5 kg pysznych mielonych z 350 g mięsa? Oto przepis na smaczne kotlety za grosze z garmażu. Serdeczna przyjaciółka poratowała mnie tym przepisem z PRL. Recepturę stosowano w spółdzielniach spożywczych produkujących garmażerkę. Zróbcie i posmakujcie. To prawie nic nie kosztuje! Jeśli zastanawia Was wartość odżywcza kotletów, to obejrzyjcie filmik poniżej. Przepis na te sycące mielone przyda się, gdy pusto w portfelu, a jeść się chce. Jeśli porcja jest za duża dla Was, to nadwyżki zamroźcie!
Składniki
350 g mielonej wieprzowiny, np. mięsa z łopatki
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
300 g bułki czerstwej
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki koperku posiekanego (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki obrać, 2/3 ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić i utłuc lub przetrzeć na puree. Pozostałe ziemniaki przełożyć do zimnej wody i odstawić.
W czasie gdy ziemniaki się gotują, przygotować panierkę do kotletów. W blenderze rozdrobnić czerstwą bułkę (wcześniej pokrojoną w kostkę) razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 1 łyżką oleju. Mieszaninę okruchów rozłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 7-10 minut w temperaturze 180°C. Ta aromatyczna panierka doda smaku naszym kotletom.
Pora na masę mięsną. Zetrzeć na drobnej tarce surowe ziemniaki oraz cebulę.
Do surowych startych ziemniaków dodać mielone mięso i dobrze wymieszać.
Następnie dodać puree z gotowanych ziemniaków, jajko, mąkę, posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem. Wyrabiać przez 2-3 minuty na jednorodną masę.
Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z masy owalne kotlety.
Kotlety panierować w czosnkowej tartej bułce. Smażyć na średnim ogniu na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Podawać póki gorące! Smacznego!