Jak przygotować 1,5 kg pysznych mielonych z 350 g mięsa? Dzielę się sekretnym przepisem

Jak przygotować 1,5 kg pysznych mielonych z 350 g mięsa? Dzielę się sekretnym przepisem
Autor: Shutterstock Oszczędne kotlety mielone z wieprzowiny i ziemniaków są obłędnie smaczne
łatwy
30 min
4

Jak przygotować 1,5 kg pysznych mielonych z 350 g mięsa? Oto przepis na smaczne kotlety za grosze z garmażu. Serdeczna przyjaciółka poratowała mnie tym przepisem z PRL. Recepturę stosowano w spółdzielniach spożywczych produkujących garmażerkę. Zróbcie i posmakujcie. To prawie nic nie kosztuje! Jeśli zastanawia Was wartość odżywcza kotletów, to obejrzyjcie filmik poniżej.  Przepis na te sycące mielone przyda się, gdy pusto w portfelu, a jeść się chce. Jeśli porcja jest za duża dla Was, to nadwyżki zamroźcie!

SKŁADNIKI

  • 350 g mielonej wieprzowiny, np. mięsa z łopatki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 300 g bułki czerstwej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki koperku posiekanego (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, 2/3 ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić i utłuc lub przetrzeć na puree. Pozostałe ziemniaki przełożyć do zimnej wody i odstawić.
  • W czasie gdy ziemniaki się gotują, przygotować panierkę do kotletów. W blenderze rozdrobnić czerstwą bułkę (wcześniej pokrojoną w kostkę) razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz  1 łyżką oleju. Mieszaninę okruchów rozłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 7-10 minut w temperaturze 180°C. Ta aromatyczna panierka doda smaku naszym kotletom. 
  • Pora na masę mięsną. Zetrzeć na drobnej tarce surowe ziemniaki oraz cebulę.
  • Do surowych startych ziemniaków dodać mielone mięso i dobrze wymieszać.
  • Następnie dodać puree z gotowanych ziemniaków, jajko, mąkę, posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem. Wyrabiać przez 2-3 minuty na jednorodną masę.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z masy owalne kotlety.
  • Kotlety panierować w czosnkowej tartej bułce. Smażyć na średnim ogniu na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • Podawać póki gorące! Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej