Drobiowe mielone nadziewane po ukraińsku

2021-03-29
Drobiowe mielone nadziewane po ukraińsku
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Drobiowe mielone nadziewane po ukraińsku to rodzaj oszukanych zrazów. Zamiast płatów mięsa w przepisie wykorzystujemy tańsze i łatwo dostępne mięso mielone. Jajeczny farsz to dodatkowa porcja białka. Kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Pokochają je juniorzy i seniorzy. Mielone wprost rozpływają się w ustach. 

SKŁADNIKI

  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone wymieszać z rozkłóconymi jajkami i kasza manną. Jeśli mięso nie było solone przez producenta, posolić i doprawić pieprzem. Odstawić na 15 minut. 
  • Jajka drobno posiekać, wymieszać z tartym serem i zieleniną. 
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z  masy mięsnej płaskie placki, które nadziewać porcją jajecznego farszu, ściśle zlepić. 
  • Kotlety panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. 
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą. 
Jajka – zdrowie w skorupce