Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem: pyszny obiad za półdarmo
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem to pyszny obiad za półdarmo. Niedrogie nadzienie zwiększy nam ilość otrzymanych kotletów. Nadwyżki warto zamrozić na później i wykorzystać wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie sycącego obiadu. Oszczędne kotlety z dostępnych produktów będą smakować każdemu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na kotlety:
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- Na nadzienie:
- 100 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 2 łyżki masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
- oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, tartą bułką, rozmąconym jajkiem i przyprawami. Gdyby masa była zbyt zwarta, dodać 1-3 łyżek wody.
- Przygotować nadzienie: ugotowane jajka posiekać, dodać ser, masło i natkę pietruszki, wymieszać na jednorodną masę.
- Z masy mięsnej formować okrągłe placuszki, na każdy nałożyć porcję nadzienia, zawinąć i formować w owalne kotlety.
- Kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku 20 minut w 180°C w trybie termoobiegu.
- Podawać z ziemniakami i mizerią.