Chrupiące i soczyste kotlety siekane z pieczonej piersi kurczaka

Chrupiące i soczyste kotlety siekane z pieczonej piersi kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące z wierzchu i soczyste w środku obłędnie pyszne kotlety z pieczonej piersi kurczaka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Po niedzielnym obiedzie z kurczakiem w roli głównej, czasami zostaje mi spory kawałek pieczonej piersi. W ciepłej porze roku wykorzystuję pieczone mięso do sałatek, ale gdy jest chłodniej robię z niego kotlety. Próbowałaś? To proste z łatwym przepisem na chrupiące z wierzchu i soczyste w środku kotlety z pieczonej piersi kurczaka. Wypróbuj, a nie pożałujesz!

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka upieczona poprzedniego dnia

  • 2 jajka

  • 100 g sera żółtego np. mozzarelli, startego dość drobno

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 0,5 łyżeczki majeranku

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego

  • tarta bułka do panierowania (jeszcze lepiej japońskie panko)

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gotowaną pierś kurczaka posiekać drobno za pomocą noża lub jeszcze lepiej w malakserze. 

  • Rozdrobnioną pierś kurczaka wymieszać z rozmąconymi z majonezem jajkami, tartym serem i przyprawami. Wyrobić na jednolitą masę. 

  • Z masy formować niewielkie okrągłe kotlety. Panierować w tartej bułce.

  • Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. 

5 patentów na mielone

Czasem warto wyjść ze strefy komfortu i przygotować coś zaskakującego. Doskonale, gdy ta zaskakująca potrawa jest w wersji zdrowszej. Zatem jeśli myślisz, że o mielonych wiesz wszystko, mogę Cię zaskoczyć. Oto 5 fenomenalnych patentów na kotlety mielone z niecodziennymi składnikami. Bierz i wybieraj!

5 patentów na kotlety mielone inaczej

 

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).