Nacinany schab z szynką i jabłkami: łatwy przepis na efektowną pieczeń
Babka mięsna: efektowny przepis [WIDEO]
![Babka mięsna: efektowny przepis [WIDEO]](https://cdn13.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_152841149.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Babka mięsna, w efektownej formie owinięta boczkiem i nadziewana jajkiem, idealnie nadaje się na świąteczny stół
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Babka mięsna to efektowny (i niedrogi) pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa. Babka nie tylko pięknie się prezentuje - przez co dobrze nadaje się na świąteczny stół, ale też doskonale smakuje. Ma też taką zaletę, że można ją serwować i na ciepło, i na zimno.
Składniki
1 kg mięsa mielonego - np. wieprzowego z łopatki, ale może tez być drobiowe
2 cebule
2 jajka surowe
4-6 jajek ugotowanych na twardo (ich liczba zależy od wielkości formy na babkę)
2 łyżeczki musztardy
1 sucha i namoczona w mleku kajzerka
około 300 g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
sól, pieprz, papryka słodka, ew. czosnek do smaku
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Cebule drobno posiekać i zeszklić na oleju i przestudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozdrobnić.
Mięso wymieszać dokładnie z cebulą, bułką i surowymi jajkami. Dodać musztardę i przyprawy, dokładnie wyrobić.
Klasyczną formę na babkę (tzw. z kominkiem), wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami boczku.
Ostrożne ułożyć na nich połowę masy mięsnej, na niej rozłożyć jajka ugotowane na twardo. Wyłożyć na nie pozostałą część masy mięsnej.
Końce plasterków boczku ułożyć na wierzchu babki mięsnej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez godzinę. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił przykryć babkę folią i wyłączyć górną grzałkę.
Babkę mięsną można podawać na gorąco albo na zimno - z rozmaitymi sosami.