Mazurek serowy na kruchym spodzie – tradycja i smaki, które podbijają serca!

Dieta wegetariańska
Mazurek serowy na kruchym spodzie to wyjątkowy wypiek, który ożywi każdy wielkanocny stół. Połączenie delikatnej, kremowej masy serowej z chrupiącym, maślanym spodem sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta. Ten klasyczny deser z pewnością oczaruje gości i doda świętom niepowtarzalnego smaku.
Wielkanoc to czas, gdy tradycja spotyka się z nowoczesnością – a na świątecznym stole nie może zabraknąć wyjątkowych wypieków. Mazurek serowy na kruchym spodzie to deser, który od lat podbija serca i podniebienia domowych kucharzy i ich domowników i biesiadników. Jego korzenie sięgają dawnych tradycji, a każdy element – od aksamitnej masy serowej po maślany, chrupiący spód – świadczy o pasji i dbałości o detale. Dodatek owoców doskonale przełamuje słodycz mazurka i stanowi idealny kontrapunkt dla aksamitnej masy serowej.
W tym przepisie odkryjesz, jak w kilku prostych krokach stworzyć ciasto, które nie tylko olśni wyglądem, ale również zachwyci smakiem. Przygotuj się na kulinarną podróż, która odmieni Twój wielkanocny stół!
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów znajdziesz w galerii poniżej materiału wideo
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżeczka kwaśnej śmietany
- Masa serowa:
- 75 dag sera
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 15 dag masła
- 2 łyżki kaszy manny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kruche ciasto, siekając na stolnicy mąkę z tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i śmietanę. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki.
- Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno lekko natłuszczonej blachy lub tortownicy.
- Ciasto podpiec w piekarniku (powinno być lekko zrumienione), wystudzić, nie zdejmując z blachy.
- Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę zmiksować razem. Masę serową rozłożyć na podpieczonym cieście. Wygładzić powierzchnię i lekko posmarować ubitym na pianę białkiem.
- Paski ciasta posmarować białkiem wymieszanym ze szczyptą cukru, wstawić do pieczenia. W zagłębieniach kratki można na ułożyć odsączone wiśnie z konfitury, bakalie lub kawałki orzechów włoskich.