Mazurek serowy na kruchym spodzie
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Mazurek serowy na kruchym spodzie to pyszne ciasto wielkanocne. Ten wypiek łączy kruchość mazurka i delikatność serowej masy. Sprawdzi się na świątecznym stole.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżeczka kwaśnej śmietany
- Masa serowa:
- 75 dag sera
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 15 dag masła
- 2 łyżki kaszy manny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kruche ciasto, siekając na stolnicy mąkę z tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i śmietanę. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki.
- Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno lekko natłuszczonej blachy lub tortownicy.
- Ciasto podpiec w piekarniku (powinno być lekko zrumienione), wystudzić, nie zdejmując z blachy.
- Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę zmiksować razem. Masę serową rozłożyć na podpieczonym cieście. Wygładzić powierzchnię i lekko posmarować ubitym na pianę białkiem.
- Paski ciasta posmarować białkiem wymieszanym ze szczyptą cukru, wstawić do pieczenia. W zagłębieniach kratki można na ułożyć odsączone wiśnie z konfitury lub kawałki orzechów włoskich.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia