Mazurek orzechowo-czekoladowy: przepis z masą orzechową
Efektowny mazurek orzechowo-czekoladowy w kształcie pisanki będzie piękną i smaczną ozdobą wielkanocnego stołu. Maślane ciasto z masą orzechową i pyszną polewą czekoladową będzie smakować każdemu. Przepis na mazurek orzechowo-czekoladowy jest bardzo łatwy. Wypróbuj ten przepis!
SKŁADNIKI
- Na kruche ciasto do mazurka:
- 1 i ½ szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- ¾ kostki masła
- Na masę orzechową do mazurka:
- 1 ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru
- 150 ml śmietany 36%
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- Na polewę czekoladową do mazurka:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- Na dekorację:
- bakalie (orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, cukru pudru, soli, jajka i masła zagnieć ciasto. Włóż na godzinę do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj. Nadaj jej kształt duże jajka. Z drugiej części zrób wałeczek. Otocz nim spód ciasta. W ten sposób powstanie wysoki brzeg.
- Ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp suszony groszek lub fasolkę. Piecz około 25 min w 180°C. Lub do zrumienienia. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Stop cukier. Do stopionego cukru dodaj śmietanę, miód, łyżkę soku z cytryny, zmielone orzechy i otartą skórkę z cytryny. Mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. W ten sposób otrzymamy masę orzechową do mazurka.
- Składniki na polewę czekoladową dodaj do rondelka. Podgrzewaj do połączenia.
- Ostudzone ciasto polej masą orzechową. Następnie ciepłą polewą czekoladową. Udekoruj, nie czekając, aż polewa czekoladowa stężeje.
Przepis na mazurek orzechowo-czekoladowy
- Ten przepis jest łatwy, więc bez problemu przygotujecie pyszny świąteczny mazurek samodzielnie w domu.
- Czas przygotowania wypieku to tylko 45 minut, z czego połowa to pieczenie.
- Chociaż lista składników może wydać się dość długa, to wszystkie produkty są w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Przed świętami wielkanocnymi wiele z nich można kupić w promocji.
- Najlepsza masa orzechowa powstanie ze świeżo obranych orzechów włoskich. Można też użyć łuskanych dostępnych w paczkach w sklepach.
Kiedy podawać mazurek orzechowo-czekoladowy?
To ciasto będzie pysznie smakować podczas świąt wielkanocnych. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne przez cały rok, mazurek orzechowy z czekoladą można piec też na inne okazje. Wystarczy zmienić dekorację i dostosować ją do okoliczności. Taki mazurek sprawdzi się jako deser do kawy czy herbaty lub jako ciasto na imprezę.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy i porady:
Tutaj znajdziesz TOP 25 wielkanocnych mazurków: Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Spróbuj przepis na: Mazurek czterowarstwowy
Jesteś wielbicielką monarchii? Zrób koniecznie: Mazurek królewski
Pragniesz czegoś odświeżającego? Oto: Mazurek cytrynowy
Zobacz także: Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]