Mazurek miodowy z masą morelową: sprawdzony przepis [GALERIA + PRZEPISY]
2021-03-31
średni
30 min
4
Kolorowe słodkie mazurki zarówno ubarwiają stół, jak i miło rozpieszczają podniebienie. A gdyby tak przygotować mazurek miodowy z masą morelową? I jeszcze udekorować go kandyzowanymi pomarańczami? Będzie smacznie i niebanalnie. Podajemy sprawdzony przepis.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka sody
- 125 dag miodu
- 1 łyżka smalcu
- kilka kropli aromatu rumowego
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- 1 słoik (250 g) dżemu morelowego
- 100 g kandyzowanych plastrów pomarańczy lub 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód podgrzać, rozpuścić, dodać smalec, dokładnie wymieszać.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, po czym dodać miód ze smalcem, utarte żółtka, aromat rumowy, sodę i sól. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 12 godzin.
- Blachę wysmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim blachę, dookoła zrobić wyższe brzegi.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C, wstawić ciasto i piec przez 10 minut.
- Dżem rozsmarować na ciepłym cieście, ułożyć kandyzowane plastry pomarańczy. Wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika.
- Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.