Mazurek kajmakowy wg Magdy Gessler [WIDEO+GALERIA]
      2023-03-14
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Niech przepis na mazurek kajmakowy Magdy Gessler zainspiruje cię na Wielkanoc! Wypróbuj mazurek z masą kajmakową według receptury Magda Gessler. Restauratorka nadała mu wyjątkowy smak, dodając do masy odrobinę koniaku. Sprawdź, jak zrobić kajmakowy mazurek wielkanocny polecany przez szefową "Kuchennych Rewolucji".
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
 - 400 g masła
 - 1 szklanka cukru
 - 4 żółtka
 - 1 puszka słodkiego skondensowanego mleka
 - 35 ml koniaku
 - 1 tabliczka czekolady mlecznej
 - bakalie do dekoracji
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj mąkę, masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieć. Ciasto owiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 4-5 godzin.
 - Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
 - Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Przełóż do klasycznej formy na ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż ciasto nabierze złotego koloru, co powinno zająć ok. 20 minut.
 - Aby przygotować masę kajmakową, wstaw do garnka puszkę mleka i zalej ją wodą. Gotuj przez cztery godziny.
 - Wyjmij masę z puszki i dodaj do niej koniak, całość zmiksuj. Gotową masę rozsmaruj na cieście.
 - Rozpuść pokruszoną czekoladę w rondelku i fantazyjnie polej nią ciasto. Udekoruj wierzch mazurka bakaliami.
 
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?
    
    
    
    
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Mazurek wiśniowo-pistacjowy - nowy, nieznany przepis na niesamowicie pyszny mazurek!
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej