Holenderskie ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi: przepis

Holenderskie ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciasto dyniowe, specjał holenderski, uświetni poobiednią kawę w gronie rodziny lub przyjaciół

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pachnące przyprawami holenderskie ciasto dyniowe to idealna propozycja na mroźne wieczory, a nawet na świąteczny stół. Sprawdź, jak je zrobić!

Składniki

  • 3 szklanki mąki

  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia i tyle samo sody

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • po 1 łyżeczce mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego oraz mielonego imbiru

  • 250 g miękkiego masła

  • 1 szklanka cukru

  • 4 jajka

  • 2 szklanki puree z gotowanej dyni (około 500 g)

  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • pół szklanki rodzynek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę dokładnie mieszamy z przyprawami. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka i dynię. Dodajemy mąkę z przyprawami, dokładnie mieszamy.

  • Aby wszystko idealnie wykończyć, dodajemy jeszcze łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy oraz pół szklanki rodzynek.

  • Wlewamy do formy i pieczemy do „suchego patyczka” - około 45 minut w 180 stopniach.

Ocena: 5