Ciasto z dynią: łatwy przepis na placek dyniowy z bakaliami

Ciasto z dynią: łatwy przepis na placek dyniowy z bakaliami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciasto dyniowe z bakaliami przypomina piernik

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Z dyni można zrobić nie tylko dania obiadowe, lecz także pyszne ciasta. Miąższ dyniowy nadaje wypiekom soczystość i miękkość, a dzięki korzennym przyprawom ciasto przypomina piernik. Sprawdź, jak zrobić aromatyczny placek dyniowy.

Składniki

  • 0,5 kg miąższu dyni

  • 0,5 kg mąki

  • 0,5 szklanki cukru

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • pół łyżeczki startych goździków

  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny

  • opakowanie cukru waniliowego

  • pół szklanki oleju albo pół kostki masła

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • pół szklanki bakalii: orzechów, żurawiny, rodzynek

  • masło i bułka tarta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obraną dynię ucieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem: najpierw białka, a gdy piana stanie się sztywna, dodajemy żółtka.

  • Do masy dodajemy mąkę, tłuszcz, cukier, sodę i przyprawy. Z tych składników zagniatamy szybko ciasto, a następnie dodajemy rozdrobnioną dynię i bakalie.

  • Jednorodną masę przenosimy na głęboką blaszkę natartą masłem i wysypaną tartą bułką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy około godziny.

  • Kiedy ciasto się zarumieni i wydaje się upieczone – wkładamy patyczek; po wyjęciu nie powinien być oblepiony mokrym ciastem, bo oznacza to, że wewnątrz masa jest jeszcze surowa.

  • Upieczone ciasto możemy posypać drobno posiekanymi pestkami dyni albo cukrem pudrem utartym z wanilią.

Ocena: 4,3