Przepis na makowiec serowy

Przepis na makowiec serowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makowiec serowy bywa pieczony, ale można go przygotować także na zimno

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Zawijany makowiec drożdżowy nie zawsze się udaje, a proponowane przez nas ciasto zawsze! Proponujemy makowiec serowy - pyszne ciasto na bazie maku, sera, bakalii i galaretki. Przygotujesz je szybko i bez pieczenia. Idealne ciasto na Boże Narodzenie.

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

Składniki

  • 50 dag maku

  • galaretka wiśniowa i agrestowa

  • 2 łyżki żelatyny

  • 3 serki homogenizowane

  • 3 żółtka

  • 10 dag cukru pudru

  • 10 dag rodzynek

  • 15 dag posiekanych migdałów

  •  

  • Syrop:

  • 50 dag cukru

  • 3/4 szklanki wody

  • pół laski wanilii

  • orzechy, migdały, morele do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu przez około kwadrans. Odstaw na dwie godziny do ostygnięcia. Następnie odsącz na sicie. Zmiel trzy razy.

  • Galaretki rozpuść w dwóch oddzielnych naczyniach, dodając o połowę wody mniej niż wskazano na opakowaniu. Odstaw galaretki do stężenia. 

  • Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku.

  • Z cukru, wody i posiekanej wanilii ugotuj syrop. Do gorącego syropu dodaj zmielony mak. Wymieszaj. Ostudź.

  • Serki homogenizowane utrzyj z żółtkami (sparz je wcześniej wrzątkiem) i cukrem pudrem, a następnie stopniowo wlewaj ostudzoną żelatynę. Cały czas mieszaj.

  • Masę serową, rodzynki i posiekane migdały dodaj do zimnego zmielonego maku.

  • Stężałą galaretkę pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z masą serowo-makową. Przełóż do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem.

  • Makowiec serowy udekoruj na wierzchu orzechami, migdałami i morelami. Wstaw do lodówki.

Ocena: 5