Makowiec - prosty przepis na Boże Narodzenie

2021-03-29
Makowiec - prosty przepis na Boże Narodzenie
Autor: thinkstockphotos.com Makowiec - bez tego ciasta trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie!
średni
60 min
4

Makowiec to jedno z tradycyjnych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Warto samodzielnie przyrządzić to pyszne ciasto, zwłaszcza że nie jest to takie trudne. Jak zrobić makowiec na święta? Sprawdźcie!

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

SKŁADNIKI

  • składniki na ciasto:
  • szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 10 g drożdży suchych
  • ćwierć szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu  waniliowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • puszka gotowej masy makowej
  • 100 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa)
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • Składniki na lukier:
  • 10 dag cukru pudru
  • 3-4  łyżki soku z cytryny i 1 łyżka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku.
  • Po ok. 10 minutach, kiedy rozczyn wyrośnie, dodajemy szczyptę soli, aromat śmietankowy, cukier wanilinowy, jajka oraz masło i mąkę.
  • Całość zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta.
  • Na powierzchni ciasta rozkładamy masę makową oraz bakalie i zawijamy w roladkę.
  • Kładziemy na papierze do pieczenia i czekamy kolejne 15 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie smarujemy górną powierzchnię pędzlem zanurzonym w oleju.
  • Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez ok. 40-45 minut.
  • Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sitko a następnie mieszamy z wodą i podgrzewamy.
  • Gorącą ciecz ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
  • Jeszcze ciepły lukier wylewamy na ciasto, ozdabiając dodatkowo makowiec ziarnami maku.