Jak zrobić domowy makowiec? Przepis i porady [WIDEO]

Jak zrobić domowy makowiec? Przepis i porady [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przygotowanie makowca to wyzwanie kulinarne, ale warto szkolić swoje umiejętności!

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Święta bez makowca? Niemożliwe! Nie idź na łatwiznę i nie zamawiaj tego klasycznego ciasta w cukierni. Sprawdź, jak przygotować pyszny domowy makowiec własnoręcznie.

Składniki

  • ciasto:

  • 45 g świeżych drożdży

  • 180 ml letniego mleka

  • 3 szklanki mąki pszennej oraz dodatkowa mąka do podsypywania

  • 6 żółtek

  • 6 łyżek cukru

  • pół łyżeczki soli

  • 1,5 łyżki oleju

  • 2 łyżki spirytusu

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła

  •  

  • masa makowa:

  • 500 g maku

  • 1 litr mleka

  • 250 g cukru

  • 150 g posiekanych bakalii: rodzynków, orzechów włoskich, orzechów laskowych, migdałów, skórki pomarańczowej, fig, moreli itp.

  • 3 łyżki miodu

  • kilka kropli aromatu migdałowego

  • łyżeczka cynamonu

  •  

  • lukier:

  • pół szklanki cukru pudru

  • kilka łyżek ciepłej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw musimy przygotować ciasto. Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną). Wymieszany zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

  • Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: przesianą mąkę, żółtka, sól, cukier, cukier waniliowy, olej, alkohol, a na samym końcu roztopione masło. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  • Równocześnie powinniśmy zająć się masą makową. Mak płuczemy zimną wodą i osączamy na sitku. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Mak powinien wchłonąć jak najwięcej mleka, a całość powinna bardzo zgęstnieć.

  • Mak osączamy, odstawiamy do wystygnięcia, a potem trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy bakalie, miód, aromat migdałowy, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.

  • Z podanego przepisu otrzymamy ciasto na trzy średniej wielkości makowce. Ciasto dzielimy na trzy części i podsypując mąką, rozwałkowujemy na placki o grubości pół centymetra. Nakładamy masę makową i zawijamy w podłużną roladę.

  • Każdy makowiec zawijamy dodatkowo w papier pergaminowy, ale nie szczelnie, tylko w formie tuby. Tak przygotowane makowce pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 30-40 minut. Ciasto powinno być przyrumienione.

  • Gotowe makowce możemy jeszcze udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z ciepłą wodą oraz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Ocena: 3,2