Jak zrobić domowy makowiec? Przepis i porady
2021-03-29
trudny
90 min
4
Święta bez makowca? Niemożliwe! Nie idź na łatwiznę i nie zamawiaj tego klasycznego ciasta w cukierni. Sprawdź, jak przygotować pyszny domowy makowiec własnoręcznie.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 45 g świeżych drożdży
- 180 ml letniego mleka
- 3 szklanki mąki pszennej oraz dodatkowa mąka do podsypywania
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki oleju
- 2 łyżki spirytusu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g roztopionego i ostudzonego masła
- masa makowa:
- 500 g maku
- 1 litr mleka
- 250 g cukru
- 150 g posiekanych bakalii: rodzynków, orzechów włoskich, orzechów laskowych, migdałów, skórki pomarańczowej, fig, moreli itp.
- 3 łyżki miodu
- kilka kropli aromatu migdałowego
- łyżeczka cynamonu
- lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- kilka łyżek ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw musimy przygotować ciasto. Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną). Wymieszany zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: przesianą mąkę, żółtka, sól, cukier, cukier waniliowy, olej, alkohol, a na samym końcu roztopione masło. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Równocześnie powinniśmy zająć się masą makową. Mak płuczemy zimną wodą i osączamy na sitku. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Mak powinien wchłonąć jak najwięcej mleka, a całość powinna bardzo zgęstnieć.
- Mak osączamy, odstawiamy do wystygnięcia, a potem trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy bakalie, miód, aromat migdałowy, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.
- Z podanego przepisu otrzymamy ciasto na trzy średniej wielkości makowce. Ciasto dzielimy na trzy części i podsypując mąką, rozwałkowujemy na placki o grubości pół centymetra. Nakładamy masę makową i zawijamy w podłużną roladę.
- Każdy makowiec zawijamy dodatkowo w papier pergaminowy, ale nie szczelnie, tylko w formie tuby. Tak przygotowane makowce pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 30-40 minut. Ciasto powinno być przyrumienione.
- Gotowe makowce możemy jeszcze udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z ciepłą wodą oraz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.