Ciasto drożdżowe na makowiec: sprawdzony przepis [WIDEO]

Ciasto drożdżowe na makowiec: sprawdzony przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Święta to wyjątkowy czas - warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować pyszny domowy makowiec

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Makowiec z bakaliami to król świątecznego stołu. Coraz rzadziej przygotowujemy go jednak samodzielnie - może czas to zmienić? Radzimy, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe na makowiec. Z tym przepisem to proste. 

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

Składniki

  • 30 dag mąki

  • 15 dag cukru pudru

  • 15 dag masła

  • 2 jajka

  • białko

  • 1/2 szklanki mleka

  • 5 dag drożdży

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Tłuszcz topimy (np. w mikrofalówce). Jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel.

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru pudru, wlewamy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, mieszamy składniki, potem wyrabiamy ręcznie, wlewając przestudzony tłuszcz.

  • Ciasto ma odstawać od ręki - wtedy miskę przykrywamy i zostawiamy w cieple, aż wyrośnie.

  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Smarujemy białkiem, nakładamy przygotowany farsz, zostawiając czyste brzegi ciasta, i zawijamy w rulon.

  • Układamy go w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce (najlepiej podłużnej) i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ocena: 3,5