Ciasto drożdżowe na makowiec: sprawdzony przepis

2023-03-17
Ciasto drożdżowe na makowiec
Autor: Shutterstock Święta to wyjątkowy czas - warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować pyszny domowy makowiec
średni
80 min
4

Makowiec z bakaliami to król świątecznego stołu. Coraz rzadziej przygotowujemy go jednak samodzielnie - może czas to zmienić? Radzimy, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe na makowiec. Z tym przepisem to proste. 

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • białko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Tłuszcz topimy (np. w mikrofalówce). Jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru pudru, wlewamy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, mieszamy składniki, potem wyrabiamy ręcznie, wlewając przestudzony tłuszcz.
  • Ciasto ma odstawać od ręki - wtedy miskę przykrywamy i zostawiamy w cieple, aż wyrośnie.
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Smarujemy białkiem, nakładamy przygotowany farsz, zostawiając czyste brzegi ciasta, i zawijamy w rulon.
  • Układamy go w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce (najlepiej podłużnej) i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.